האם אפניים חשמליים נחשבים לרכב מנועי?
אפניים חשמליים הם לא רכב מנועי.
בהתאם לפסק הדין של בית המשפט העליון (ע"א 7023/19), מתאריך ה-12/10/2020 אפניים חשמליים אינם רכב מנועי בהתאם לפלת"ד (חוק פיצוי לנפגעי תאונות דרכים).
בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים מנהליים בשני תיקים שונים, קבע ברוב של שניים מול אחד כי אפניים חשמליים אינם נחשבים לרכב מנועי בהתאם לחוק הפלת"ד. השאלה שבפתח פסק הדין היתה ה"אם יש לראות אופנים חשמליים כ"רכב מנועי" כהגדרתו בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: החוק או חוק הפיצויים) ומה הנפקות של קביעה זו."
רכב מנועי - תכלית החוק
בפסק הדין הבהירו השופטים את תכלית החוק בלשון זו: "חוק הפיצויים קובע הסדר סוציאלי שמטרתו לפצות את מי שנגרמו לו נזקי גוף בתאונת דרכים. ככלל, הפיצוי ניתן לניזוק על ידי חברות הביטוח המסחריות המבטחות את כלי הרכב המנועיים, ובמצבים מסוימים, הפיצוי ניתן על ידי קרנית, הקרן לפיצויים לפיצוי נפגעי תאונות דרכים שהוקמה מכוח החוק (להלן: קרנית)"
משמעות ההחלטה
המשמעות והחשיבות של פסק דין זה מובהרת בפסקה הבאה של בית המשפט(סעיף 3): "קביעה כי אופניים חשמליים אינם נחשבים לרכב מנועי כהגדרתו בחוק, תביא לתוצאה לפיה בתאונת דרכים בין רכב מנועי לאופניים חשמליים, דינו של רוכב אופניים חשמליים יהא כדין הולך רגל, והוא יהיה זכאי לפיצויים לפי החוק ממבטח הרכב. מן העבר השני, הולך רגל שייפגע מאופניים חשמליים לא יזכה לפיצוי מכוח החוק, ועלול למצוא עצמו מפוצה באופן חלקי על נזקיו או להיוותר ללא פיצוי אם לא יימצא מזיק ממנו יוכל להיפרע"
אפניים תקניים ואפניים לא תקניים
בפסק הדין עמדו השופטים גם על ההבדל שבין אפניים תקניים ואפניים שאינם תקניים, בהתאם לחוק: "בשנת 2010 הגדיר מחוקק המשנה את האופניים החשמליים כ"אופניים עם מנוע עזר" והחל להסדיר את השימוש בהם. בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: תקנות התעבורה או התקנות) נקבעו הדרישות הטכניות של המוצר, ובין היתר, הספק מרבי של המנוע החשמלי שלא עולה על 250 וואט והפסקת פעולת המנוע בהגיע האופניים למהירות של 25 קמ"ש. אופניים חשמליים המקיימים את הדרישות הקבועות בתקנות יכונו להלן "אופניים חשמליים תקניים". עם זאת, הלכה למעשה נפוצים כיום בישראל אופניים שלא מקיימים את דרישות התקנות עקב שינוי שנעשה בהם לאחר רכישתם, ורבים עושים בהם שימוש.
אופניים אלה יכונו להלן "אופניים חשמליים שאינם תקניים", את ההבחנה בין אופניים תקניים לאופניים שאינם תקניים. באופניים תקניים, בתחילת הנסיעה הרוכב מפעיל את המצערת שפועלת עד שהאופניים מגיעים למהירות של 6 קמ"ש, ללא כל צורך בדיווש. מכאן ואילך, הדיווש באופניים הכרחי ומסייע להפעיל את המנוע החשמלי עד למהירות של 25 קמ"ש. לעומת זאת, אופניים לא תקניים הם אופניים שלא עומדים בדרישות התקנות. למשל, הרוכב יכול לרכב על האופניים ללא צורך בדיווש או ללא ההגבלה של עד 25 קמ"ש כפי שנקבע."
לסיכום: אפניים חשמליים הם לא רכב מנועי.